Faptele bune, o tehnica de supravietuire



Ce inseamna o fapta buna? Sa ajuti cersetorii, sa-i ajuti pe prieteni? Si daca e buna, de ce nu o faci tot timpul? O faci daca nu ai siguranta ca cineva iti va fi recunoscator? Sau doar pentru ca e o tehnica de supravietuire?
Cercetatorii de la trei universitati prestigioase sustin ca oamenii se ajuta intre ei, insa nu tot timpul. Si asta pentru ca, indiferent unde ne duceviata, avem tendinta sa ne ferim de situatii extreme.

Studiul realizat de cercetatorii de la Universitatea din Oxford, Edinburgh si Lauzanne (Elvetia), si a aratat ca oamenii au, in general, tendinta sa evite altruismul indiferent ce castig pot primi, potrivitPhysorg

La experimente au luat parte 168 de persoane, care au jucat diverse jocuri economice. Rugati sa contribuie pentru un proiect public, participantii erau rasplatiti in functie de cati bani dadeau. Rezultatul? Indiferent daca investitia le-ar fi adus mult mai multi bani, oamenii au preferat sa-si pastreze banii in buzunar.

"Chiar daca am crescut premiul pentru cooperare, in asa fel incat oamenii sa castige mai multi bani atunci cand contribuie cu 100% din suma pe care o au, oamenii au contribuit mult mai putin", explica profesorul Stuart West, de la Universitatea Oxford.

Mai mult, intre 66% si 94% dintre participanti considerau in continuare ca ceilalti erau concurentii lor, chiar daca li se explicase ca cel mai mult castiga cei care coopereaza.

Si atunci, ramane intrebarea: de ce ne ferim sa ne ajutam semenii, daca asta ne poate aduce castiguri? Facem fapte bune din greseala, sau greseala ar fi ca nu le facem tot timpul?




0 commentaires: